Hoe lang blijven heliumballonnen zweven?

Als je heliumballonnen gebruikt als feestdecoratie, wil je natuurlijk zeker weten dat ze lang genoeg mooi blijven. We krijgen vaak de vraag hoe lang heliumballonnen in de lucht kunnen blijven zweven. Het is lastig hier eenduidig antwoord op te geven, want de zweeftijd van heliumballonnen is afhankelijk van verschillende factoren: het materiaal van de ballon, het formaat en de omgeving.

Zweeftijd latex ballonnen (onbehandeld)

Gewone latex ballonnen blijven ongeveer 12uur zweven wanneer je ze vult met helium. Over het algemeen is dat voor bijna alle gelegenheden lang genoeg, alleen kun je de ballonnen niet al te lang van tevoren vullen. Hoe groter de ballon, hoe langer de zweeftijd. Dat geldt overigens voor alle soorten heliumballonnen.

Zweeftijd latex ballonnen (behandeld met Hi-Float-lijm)

Latex ballonnen die behandeld zijn met Hi-Float blijven een stuk langer zweven dan gewone latex ballonnen met helium: tot wel 48 uur. Dit onzichtbare laagje wordt aan de binnenkant van de ballon aangebracht, waardoor de ballon tot wel 4x keer langer kan blijven zweven. Dat geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de heliumballonnen een dag voor de gelegenheid al te vullen.

Zweeftijd folieballonnen

Folieballonnen gevuld met helium zweven over het algemeen langer dan latex ballonen. Helium kan moeilijker ontsnappen uit een folieballon, waardoor hij langer goed blijft. Afhankelijk van de omgeving waarin een folieballon zweeft, kan hij tot 7 dagen mooi blijven. 

Invloed van de omgeving

Behalve het materiaal van de ballon heeft de omgeving natuurlijk invloed op de zweeftijd van heliumballonnen. Bovenstaande zweeftijd van heliumballonnen geldt onder goede (weers)omstandigheden. Als je heliumballonnen buiten gebruikt, kunnen ze bij hoge temperaturen of in de volle zon gaan uitzetten. Daardoor lopen ze sneller leeg. Datzelfde geldt wanneer een heliumballon binnen in de buurt van een hete lamp of verwarming geplaatst wordt. Bij buitengebruik kan ook wind de zweeftijd verkorten, doordat heliumballonnen dan sneller wegwaaien of ergens tegenaan waaien en zo kapotgaan.

Kort samengevat:
Zweeftijd heliumballon latex: 12 uur
Zweeftijd heliumballon met Hi-Float: 48 uur
Zweeftijd folieballon met helium: een paar dagen

Vind je het een leuk artikel?