Is helium gevaarlijk?

Helium inademen: we hebben het allemaal ooit wel eens gedaan. Voor de grap, op een feestje of gewoon om het eens uit te proberen. Dikke pret, want van helium krijg je een grappig stemmetje dat lijkt op dat van Donald Duck. Maar helium is een gas en gas inademen is, zoals we allemaal weten, niet gezond. Het antwoord op de vraag: Is helium gevaarlijk? is dan ook: ja.

Geen paniek als je weleens helium inademt of dit vaak gedaan hebt. Helium laat, voor zover we weten, geen blijvende schade achter. Ook is het echt niet zo dat je direct je leven op het spel zet wanneer je het een keertje doet. Maar er zitten absoluut risico’s aan helium. Om die te begrijpen, zullen we even kort uitleggen wat er gebeurt als je helium binnenkrijgt.

Helium inademen

Zodra je een heliumballon aan je mond zet en deze laat leeglopen, verplaatst de helium zich van de ballon naar jouw longen. Geluid verplaatst zich in heliumgas drie keer zo snel als in lucht, waardoor de resonantie in je spraakholte verandert en je stem hoger klinkt. Wanneer helium in je longen terecht komt, verdrijft het de zuurstof die daar aanwezig is en door je bloed opgenomen wordt. Dit gebeurt razendsnel en gaat bijna altijd goed, omdat de helium je lichaam snel weer verlaat als je uitademt en je zo weer plaats maakt voor nieuwe zuurstof.

Is helium gevaarlijk

Als je longen zich niet op tijd weer kunnen vullen met zuurstof stik je als het ware van binnenuit. Zonder zuurstof functioneert je lichaam tenslotte niet. Dit kan plotseling gebeuren zonder dat je lijf een waarschuwing afgeeft, wat wel gebeurt als je stikt door bijvoorbeeld water of verslikking. Met een beetje pech raak in je in één klap bewusteloos en in het ergste geval kun je aan dit acute zuurstofgebrek overlijden.

Sterfgevallen door helium in Nederland

Voor zover bekend is er in Nederland nog nooit iemand overleden door helium. Maar in de Verenigde Staten zijn er meerdere gevallen van bekend. De kans dat het misgaat is klein, maar het risico om acuut zuurstofgebrek op te lopen door helium is altijd aanwezig. Het inademen van helium kan dus absoluut gevaarlijk zijn. We weten hoe leuk het is, maar raden toch af om het risico te nemen. Better safe than sorry, toch? Als er je ervoor kiest om wel helium in te ademen, zorg er dan voor dat je kleine ‘hapjes’ neemt en het niet te snel of vaak achter elkaar doet.

Vind je het een leuk artikel?