Wat is helium eigenlijk?

Wij zijn er gek op: heliumballonnen. Door ballonnen te vullen met helium in plaats van gewone lucht blijven ze uit zichzelf prachtig in de lucht hangen. Dit staat niet alleen feestelijk, maar is ook nog eens super makkelijk, want je hebt geen gedoe met ophangen. Maar wat is helium eigenlijk en hoe komt het dat een ballon ervan gaat zweven?

Wat is helium eigenlijk?

Heliumballonnen komen natuurlijk gewoon uit fabrieken, maar de helium zelf niet. Helium is een gas en gas is een scheikundig stofje dat gewoon uit de natuur gewonnen kan worden. Helium kan worden gehaald uit uraniummineralen (in de vorm van alfadeeltjes), maar ook uit natuurlijke gasvelden. Deze zijn onder andere te vinden in de Verenigde Staten. Soms is het ook te vinden in mineraalwater of vulkanische gassen; Ijsland is daardoor bijvoorbeeld een uitstekende plek om helium te verkrijgen. Maar dit gas kan niet kant-en-klaar uit de grond opgenomen worden; er komt nog een complex chemisch proces bij kijken.

Doordat het zo ingewikkeld is om helium te produceren, is het niet erg goedkoop. Behalve de productiekosten is ook het vervoer een kostbaar proces, aangezien helium niet vloeibaar te maken is (veel andere gassen wel). Dat vind je bij het kopen van heliumballonnen of een heliumtank helaas terug in de prijs, maar het wow-effect van de heliumballon is het absoluut waard!

Lichter dan lucht

Hoe kan het nou dat een ballon gevuld met helium in de lucht blijft hangen? Dat heeft alles te maken met natuurkunde. We zullen je de complexe details besparen, maar kort samengevat zweven heliumballonnen door hun gewicht. Alle elementen in de natuurkunde hebben een bepaald gewicht, wat invloed heeft op de zwaartekracht. Helium een heel licht gas: het weegt minder dan gewone lucht. Daardoor stijgt de helium op. Omdat de helium gevangen zit in een ballon, duwt het als het ware de ballon ook omhoog.

Wil je meer weten over wat helium is? Je mag ons altijd een berichtje sturen.

Heliumballonnen kopen

Helium zorgt dat wij een van onze leukste ballondecoraties kunnen maken: heliumballonnen! Je kunt bij ons losse heliumballonnen kopen, maar ook grote trosjes heliumballonnen. Voor speciale gelegenheden zoals een gender reveal of bruiloft kun je ook een grote, bijzondere heliumballon bestellen. Geen gedoe met zwevende ballonnen in de auto of op de fiets: wij vullen na het bestellen de heliumballonnen voor je en bezorgen ze dan gewoon thuis of op jouw feestlocatie.

Vind je het een leuk artikel?