Zijn ballonnen slecht voor het milieu?

Nederland wordt steeds milieubewuster. Een mooie ontwikkeling, maar eentje die wel geregeld vragen oproept bij mensen. Kunnen we bijvoorbeeld nog verantwoord ballonnen gebruiken voor een verjaardagsfeestje, of zijn ballonnen slecht voor het milieu?

In principe zijn ballonnen niet milieuvervuilend. Gebruik je gewone ballonnen en gooi je ze na afloop netjes in de prullenbak, dan is er niks aan de hand. Gelukkig maar! Toch hebben steeds meer mensen de indruk dat ballonnen slecht voor het milieu zijn. Dat komt doordat er wél nog vaak milieubelastend wordt omgegaan met ballonnen. Het oplaten van heliumballonnen bij bruiloften, feestelijke openingen of andere ceremonies is daarin de grootste boosdoener. Zo’n lucht vol gekleurde ballonnen ziet er vrolijk uit, maar deze ballonnen verdwijnen natuurlijk niet zomaar: die belanden uiteindelijk ergens op straat of in de natuur.

Voorkom dat een ballon zwerfafval wordt

De meeste ballonnen worden gemaakt van latex, dat geproduceerd wordt van melksap uit de rubberboom. Een standaardballon is daardoor biologisch afbreekbaar, maar dat proces duurt wel jaren. Belandt een ballon in de natuur, dan kunnen dieren zoals vogels flink verwond raken van ballonresten of hier zelfs door overlijden. Ook de lintjes die vaak aan zulke ballonnen geknoopt worden, zijn een risico voor dieren. Vandaar dat steeds meer gemeentes in Nederland de afgelopen jaren gekozen hebben voor een verbod op het oplaten van ballonnen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren waarop je ballonnen veilig en verantwoord kan gebruiken voor je feest of evenement!

Ook heliumballonnen kun je gewoon gebruiken zonder zorgen over het milieu, als je maar in de gaten houdt dat ze niet wegvliegen. Gebruik je ze buitenshuis? Zorg dan dat er altijd een zwaar genoeg gewichtje aan de ballonnen hangt. Bij kant-en-klare heliumballonnen leveren wij deze altijd mee!

Ballonnen weggooien

Ballonnen weggooien na gebruik? Zolang je hiervoor netjes je afvalbak gebruikt, zijn ballonnen niet slecht voor het milieu. Zeker als je je vuilnis goed scheidt:

  • Latexballonnen bij het PMD- of restafval
  • Folieballonnen bij het restafval

Kortom: ballonnen zijn niet slecht voor het milieu, zolang je zorgt dat ze niet in de natuur belanden. Je kan dus zorgeloos blijven versieren met deze vrolijke gangmakers!

Vind je het een leuk artikel?